Funkyfish » Specials » Griekse mythologie
Alles over aquaria, reizen en marketing!

Griekse Mythologie

Griekse Mythologie De Griekse Mythologie heeft veel mooie mythen en sagen achtergelaten, maar ook in het dagelijks leven merken wij nog veel van deze heftige geschiedenis.

Griekse mythologie

De Griekse mythologie is het geheel van Oud-Griekse mythen en sagen. De verhalen gaan veelal over de Griekse (half)goden en hun contact met mensen. De mythen en sagen werden gebruikt om de wereld te verklaren en vormden de basis van het geloof en het denken van de Grieken. In de mythologie komen dan ook verschillende elementen voor, zoals de vier oerelementen (lucht, aarde, water en vuur) maar ook de hemellichamen en diverse natuurverschijnselen. Omdat de wetenschap destijds nog niet ver genoeg ontwikkeld was, verzonnen de oude Grieken andere verklaringen voor diverse natuurverschijnselen om hen heen. Zij schreven elke God een eigen kracht toe, waarmee deze verschijnselen verklaard konden worden. Enkele bekende goden zijn Poseidon (de God van de zee), Aphrodite (godin van de liefde) en natuurlijk Zeus, de oppergod.

Griekse mythologie nu

Ook in de tegenwoordige tijd wordt er nog veel gebruik gemaakt van de Griekse mythologie, veel hedendaagse uitdrukkingen en gezegdes komen namelijk uit de Griekse Mythologie, zoals:
  • De rode draad volgen
  • Een paard van Troje
  • De Gordiaanse knoop doorhakken
  • De Achilleshiel

Mythen en sagen

In deze special worden tevens worden de bekendste mythen en sagen uit de Griekse Mythologie naverteld, en maak je kennis met de Goden, Godinnen en de meest vreemde Mythologische wezens. Mythen zijn voorchristelijke volksverhalen waarin goden een belangrijke rol spelen. Sagen zijn volksverhalen die zich op een bepaalde plaats en tijd afspelen. De Griekse mythologie heeft vele mooie verhalen voortgebracht, denk bijvoorbeeld aan het bekende verhaal over Hercules en de Twaalf werken of Icarus die naar de zon vloog. In deze verhalen komen vaak ook onwerkelijke wezens voor, zoals de Minotaurus en Medusa.

Mythische wezens uit de Griekse Mythologie

De Griekse Mythologie kent vele vreemde wezens, zoals Argus (zie afbeelding.) Over deze wezens zijn vele verhalen verteld, hieronder lees je meer over deze wezens.

Begrippen en uitdrukkingen uit de Griekse Mythologie

De Griekse Mythologie kent vele mythen, sagen en andere verhalen. Uit deze verhalen zijn veel woorden, uitdrukkingen en begrippen gekomen, die wij nog steeds gebruiken in ons hedendaags taalgebruik. E…

Helden uit de Griekse Mythologie

De Disneyfilm Hercules zit vol figuren uit de Griekse Mythologie. Zo komen Zeus, Hades, Hydra en een Satyr voor in de film. Dit artikel gaat over Griekse Helden, waarvan Hercules de grootste was.

Goden en Godinnen van de Griekse mythologie

De Griekse mythologie kent ontelbaar veel goden en godinnen. Sommigen daarvan zijn zeer bekend, zoals Aphrodite en Zeus (zie afbeelding.) Andere Goden zijn minder bekend, zoals Pan en Nyx.

Mythen en Sagen - Hercules en de Twaalf Werken

Herakles was een Griekse held, het meest bekend werd hij door de uitvoering van de onmogelijk geachte Twaalf Werken. Op de foto zie je zijn eerste werk, het doden van de leeuw van Nemea. De vacht van…

Mythen en Sagen - Perseus en Medusa

De legende van Perseus en Medusa is een van de bekendste mythen uit de Griekse Mythologie. Afbeeldingen van Medusa worden vaak gezien op vazen en andere gebruiksvoorwerpen uit het oude Griekenland.
Mythen en Sagen - Oedipus

Mythen en Sagen - Oedipus

Oedipus is een bekende figuur in de Griekse Mythologie, de mythe over hem doet dan ook veel stof op waaien. Een zoon die zijn vader vermoordt om zijn moeder te kunnen beminnen, dat hoor je natuurlijk…

Mythen en Sagen - Daedalus en Icarus

De legende van Icarus is een zogenaamde Hybris, een Grieks verhaal dat altijd de moraal heeft "hoogmoed komt voor de val." In het geval van Icarus gaat dit gezegde wel heel letterlijk op!
Mythen en Sagen - Theseus en de Minotaurus

Mythen en Sagen - Theseus en de Minotaurus

De minotaurus was een verschrikkelijk, moorddadig beest. Elk jaar werden er 14 kinderen aan hem geofferd, 7 jongens en 7 meisjes.

Mythen en Sagen - De Trojaanse Oorlog

De legende over de Trojaanse Oorlog is bij de meeste mensen bekend. Het verhaal is onlangs verfilmd. De film heet Troy, met Brad Pitt in een van de hoofdrollen. De uitdrukking "een paard van Troje" wo…

Mythen en Sagen - Prometheus en Pandora

De uitdrukking "een doos van Pandora" wordt heden ten dage nog steeds gebezigd. De uitdrukking komt voort uit een mythe uit de Griekse Mythologie, die van Prometheus en Pandora.
Mythen en Sagen - Eros en Psyche

Mythen en Sagen - Eros en Psyche

Het verhaal van Eros en Psyche is niet heel bekend in de Griekse Mythologie. Wel kent iedereen het liefdesengeltje Eros wel.
Gepubliceerd door Funkyfish op 14-04-2007, laatst gewijzigd op 05-07-2013. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
Schrijf mee!